در معرفی مخزن تحت فشار دیافراگمی باید بگوییم، در کنار مخزن ذخیره و پمپ آب ساختمان، و در بالای پمپ آب قرار میگیرد تا ذخیره محدودی برای انتقال آب به اجزای ساختمان را فراهم کند. این صرفه جویی، به این معنی است که هر بار که شیرهای داخل ساختمان باز و بسته میشوند، لازم نیست پمپ آب راه اندازی و متوقف شود.
این مخازن، برای به دام انداختن فشار باد در یک بخش از مخزن، پمپاژ آب و تحت فشار قرار دادن دیافراگم یا پمپ لولهای مخزن و به عنوان منبع پشتیبان، برای جبران افت فشار آب طراحی شدهاند.
در مخازن تحت فشار دیافراگمی، هوای فشرده در مخزن، توسط یک دیافراگم انعطافپذیر جدا میشود. دیافراگم، به شما امکان میدهد حجم آب را افزایش دهید و با کاهش یا افزایش فشار مقابله کنید.
در سیستمهای تقویت کننده، مخزن تحت فشار را میتوان، بر روی منیفولد فشار و مکش نصب کرد. اگر مخزن در سمت مکش سیستم نصب شود، در برابر نوسانات فشار ورودی مقاومت میکند.
مخزن دیافراگمی چیست؟
مخازن دیافراگمی، نوعی از منبع تحت فشار هستند که با نامهایی مانند: پمپ آب دیافراگمی، منبع تحت فشار، مخازن پمپ آب دیافراگمی، منبعهای دیافراگمی و مخزن فشار بسته نیز، شناخته میشود.
کارکرد مخزن تحت فشار دیافراگمی، به این صورت است که در صورت وجود تیوپ در داخل مخزن، باد فشار قوی موجود در آن، آب را تحت فشار، به داخل لوله هدایت میکند. عملکرد این نوع مخزن، به این صورت است که قسمت فلنج لبه، میان فلنج و منبع قرار میگیرد که این کار، باعث آببندی مخزن میشود.
آب وارد شده به مخزن، تحت فشار پمپ، بلافاصله پس از باز کردن شیر آزاد میشود و در صورت نیاز به آب اضافی که در مخزن جمع میشود، پمپ روشن شده و آبی که تخلیه شده، جایگزین میشود.
فشار باد موجود در مخزن دیافراگمی، به متراژ، تعداد طبقات و تعداد واحدهای ساختمان و غیره بستگی دارد؛ اما به طور کلی، فشار آن حدود 20-45 psi است. یکی از مزایای مهم استفاده از مخازن دیافراگمی، کاهش اصطکاک پمپ و کاهش فشار مورد نیاز، برای تخلیه آب مصرفی است.
مزایای مخازن دیافراگمی
در معرفی مخزن تحت فشار دیافراگمی به بررسی مزایای آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید:
- میزان قدرت بالا در عملیات بالا بردن مکش. (میزان فشار وارد شده در مخازن تحت فشار دیافراگمی، با توجه به کاربرد و نوع آنها، متغیر است).
- مناسب برای فشار خروجی تا 1200 بار
- توانایی خشک کار کردن به صورت مناسب
- می توان از آن، برای ساخت پمپ هوا برای فیلترها و آکواریومها استفاده کرد.
- راندمان و بهرهوری بالا، به میزان 97 درصد
- دارای ویژگی خود محرکی زیاد
- قابلیت کارآیی، با وجود ویسکوزیتهی بالا
- عدم پاره شدن دیافراگم در کوتاه مدت و عمر بالای آن
- فراهم کردن فشار بالا با انعطاف پذیری آن
- تکرار عملکرد مستقیم دیافراگم، بدون وقفه در چرخه رفت و برگشتی لاستیک
- گنجاندن سطح لاستیکی با فشار هوای الاستیک کمتر نسبت به مدل تیوپی آن
بررسی عملکرد مخزن دیافراگمی
مخازن تحت فشار دیافراگمی، عموماً کنار موتور پمپ آب نصب میشوند. (اگر حجم آن خیلی زیاد نباشد، میتواند روی پمپ نیز، نصب شود). مخزن دیافراگمی، آب را در خود ذخیره کرده که با عدم نیاز به خاموش و روشن کردن پمپ، هر بار برای استفاده از آب برای ساکنین، باعث صرفه جویی در مصرف شده و از ایجاد سروصداهای اضافه نیز، میکاهد.
همچنین، میزان استهلاک در پمپ، کاهش یافته و دلیلی برای خرابی دیر یا زود آن وجود ندارد. داخل مخزن دیافراگمی، یک پرده پلاستیکی وجود دارد که مانعی بین هوا و آب است. یک دریچه نیز، در قسمت خشک مخزن تعبیه شده که از آن قسمت، هوای تحت فشار وارد مخزن میشود. همچنین، در قسمتی که آب وجود دارد، یک شیر تخلیه، مستقیماً به پمپ متصل است.
هنگامی که پمپ کار میکند، آب وارد قسمت خشک مخزن میشود و فشار هوای نگه داشته شده در مخزن کاهش مییابد. سپس، پمپ خاموش شده و هنگامی که آب به مصرف ساکنان ساختمان میرسد، وضعیت دیافراگم، به شکل اولیه خود باز میگردد.
این بدان معنی است که هوای مخزن با استفاده از فشار، آب را به داخل لوله هدایت میکند. مخزن تحت فشار دیافراگمی بسیار قویتر از نوع تیوپی آن است و میتواند، از فایبرگلاس یا فولاد ساخته شود.
جمع بندی
در مبحث معرفی مخزن تحت فشار دیافراگمی دانستیم، نوعی از مخازن تحت فشار هستند که امروزه طرفداران زیادی دارند. در مخازن دیافراگمی، نیروی فشار وارد شده از مخزن ذخیره آب از طریق دیافراگم داخل مخزن ایجاد میشود که با فشار روی لاستیک دیافراگم، هوای خروجی از پمپ دیافراگمی را فشرده میکند و نیروی کافی برای جبران فشار ایجاد میکند.